cart

Home > Informatie > Testosteron, mannelijk hormoon, anabolenprofiel

Testosteron, mannelijk hormoon, anabolenprofiel

Anabolenkoning | Geschreven op 01-01-2012 | Laatste update op 15-01-2021 | over Testosteron, Testosteron Propionate, Testosteron Enanthate, Testosteron Cypionate, Testosteron Undecanoate, Sustanon, Profiel

Onderwerp: Testosteron werking, gebruik en bijwerkingen

Testosteron is de koning onder de anabolen, het is een zeer populaire anabole steroïde die zorgt voor een grote toename in spiermassa en kracht. Helaas kunnen gebruikers ook wat bijwerkingen ervaren. Lees meer over het gebruik en bijwerkingen van Testosteron.

Werkzame periode Testosteron base: < 24 uur
Testosteron propionate: 2 tot 3 dagen
Testosteron enanthate: 15 tot 16 dagen
Testosteron cypionate: 15 tot 16 dagen
Sustanon: 21 dagen
Toediening Injecteerbare oplossing in olie of water (base)
Dosis Testosteron base: 50 tot 200 mg/dag
Testosteron propionate: 50 tot 200 mg/dag
Testosteron enanthate: 250 tot 1000 mg/week
Testosteron cypionate: 250 tot 1000 mg/week
Sustanon: 250 tot 1000 mg/week
Acne Ja
Waterretentie Ja, hoog
Hoge bloeddruk Ja
Beschadiging lever Alleen bij zeer hoge doses
Aromatisering Ja, hoog
DHT conversie Ja, hoog
Onderdr. hormoonprod. Ja, hoog
Extra  

Testosteron is de koning onder de anabolen, het is waarschijnlijk de meest populaire anabole steroïde. Het kan zorgen voor zowel spierkracht en spiermassa als het verbranden van vet. Helaas kunnen gebruikers ook veel bijwerkingen ervaren.


Werking van Testosteron

In het lichaam converteert Testosteron voor een deel naar zowel DHT als oestrogeen door de enzymen 5-alfa-reductase en aromatase. Dit oestrogeen zorgt voor een toename van glycogeenopslag en afgifte van groeihormoon, daarnaast stijgt het aantal androgeenreceptoren. De DHT en Testosteron vergroten de spierkracht en spiermassa via de androgeenreceptor. Helaas zorgt de conversie naar DHT en oestrogeen ook voor de bijwerkingen die met deze stoffen geassocieerd worden. Bij oestrogeen zijn dit onder andere waterretentie en gynecomastie. Bij DHT zijn dit vergroting van de prostaat en verlies van het hoofdhaar. Testosteron zorgt ook voor een toename van spiervezels en beschermt tegen spierverlies tijdens cutten en verbrandt ook vet via androgeenreceptors in vetcellen. Daarnaast zorgt het voor een toename van rode bloedcellen, dit zorgt voor een beter uithoudingsvermogen en beter herstel na activiteit.
De oestrogeen-gerelateerde bijwerkingen kunnen geremd worden door de conversie naar oestrogeen te remmen of door de oestrogeenreceptor te blokkeren. Het eerste wordt gedaan door Boldenone, Masteron, Proviron, Arimidex of Femara. Boldenone is een goede kandidaat in bulkkuren. Masteron kun je gebruiken als je een laag vetpercentage hebt en een hardere look wilt. Proviron verdient hier de voorkeur omdat het zelf ook een licht androgene werking heeft en de hoeveelheid vrije testosteron in het lichaam doet stijgen. In het tweede geval kan Nolvadex gebruikt worden om de oestrogeenreceptor te blokkeren. De DHT-gerelateerde bijwerkingen kunnen geremd worden door de conversie naar DHT te remmen. Dit kan met Finasteride.


Vormen van Testosteron

Testosteron is van alle steroïden is de meeste vormen geproduceerd. Toediening kan gebeuren via injectie van oplossing in olie of water, oraal of transdermaal.


Injectie Testosteron

Dit is veruit de meest voorkomende vorm van testosteron. Aan het testosteron-molecuul wordt een ester toegevoegd om de afgifte ervan te vertragen, daardoor hoeft minder vaak geïnjecteerd te worden. De meest bekende voorbeelden zijn Testosteron Propionate en Testosteron Enanthate. Zie de tabel voor de toedieningsfrequentie van de verschillende vormen van Testosteron. Het is ook mogelijk om pure Testosteron (zonder ester) te injecteren, dit is ook de enige vorm die als oplossing in water verkrijgbaar is.


Testosteron ester Hoe vaak injecteren
Testosteron base (TNE) Iedere dag
Testosteron Propionate Iedere dag of om de dag
Testosteron Enanthate Één keer per week (bij hoge doses twee keer per week)
Testosteron Cypionate Één keer per week (bij hoge doses twee keer per week)
Sustanon Twee keer per week
Testosteron Undecanoate Één keer per week

Sustanon

Sustanon is een populaire product dat vaak wordt genomen in plaats van testosteron enanthate. Het is een mix van kortwerkende en langwerkende testosteronesters waardoor er een gelijkmatige afgifte naar het bloed moet plaatsvinden, terwijl er niet vaak geïnjecteerd hoeft te worden. In de praktijk moet Sustanon twee keer per week geïnjecteerd worden, terwijl Testosteron Enanthaat maar één keer per week geïnjecteerd hoeft te worden. Verder zijn Testosteron Enanthaat en Sustanon in vrijwel alle kuren uitwisselbaar.


Oraal Testosteron

Voor mensen die niet willen injecteren is het ook mogelijk om Testosteron oraal te nemen. Dit is een capsule met Testosteron Undecanoate opgelost in olie. Op deze manier wordt de Testosteron in het lymfesysteem opgenomen voordat het via de darmen naar de lever gaat, waar het overgrote deel afgebroken zou worden. Om deze reden werken Testosteron pillen, waar de Testosteron in bindmiddel gestampt is, niet. Het nadeel van de Testosteron capsules is dat ze alleen door Organon gemaakt worden en dus duur zijn, daarnaast moeten er veel capsules genomen worden wil je er profijt van hebben.


Transdermaal Testosteron

Testosteron is ook verkrijgbaar in de vorm van een pleister, creme of gel die op de huid aangebracht kan worden. Speciale ingrediënten zorgen ervoor dat de Testosteron door de huid opgenomen wordt. Voor hormoontherapie is deze vorm van testosteron een goed alternatief voor mensen die niet willen injecteren. Het probleem is dat maar een deel van de Testosteron door de huid wordt opgenomen, in sommige bronnen wordt 10 % geclaimd. Voor een dosis die vergelijkbaar is met het injecteren van Testosteron zal de gebruiker dus veel moeten smeren waardoor de kosten hard oplopen. Het voordeel is dat deze Testosteron zeer snel werkt. Wanneer de creme of gel wordt toegediend tijdens de natuurlijke Testosteronpiek in de ochtend onderdrukt het de lichaamseigen hormoonproductie niet.


Gebruik van Testosteron

Testosteron kan zowel gebruikt worden om te bulken als om te cutten. Het kan alleen worden genomen of gestacked worden met andere producten. Aangezien Testosteron de sterkste spierbouwer is die verkrijgbaar is (op Trenbolone na), worden alleen andere producten toegevoegd om de bijwerkingen van te verminderen, anders is het slimmer om meer testosteron te nemen. In geval van een bulk kuur wordt een langwerkende versie van Testosteron (Testosteron Enanthaat of Cypionaat) vaak gestacked met Deca of Boldenone. Deze kuur wordt vaak gekickstart met Dianabol. Een normale dosis voor langwerkende testosteron is 250 tot 750 mg per week. Maar ervaren gebruikers kunnen wekelijks meerdere grammen Testosteron toedienen. Voor een cutkuur of droge massa kuur met langwerkende producten wordt Testosteron Enanthaat of Testosteron Cypionaat gestacked met Boldenone of Primobolan. Het kortwerkende Testosteron Propionate wordt bijna altijd gebruikt om te cutten maar is net zo geschikt om te bulken. Het wordt vaak gebruikt voor kortere kuren omdat het om de 2 dagen geïnjecteerd moet worden en snel werkt. Het wordt gecombineerd met andere kortwerkende producten. Uit praktijkervaringen blijkt dat je bij gebruik van Testosteron Propionate minder vocht en vet vasthoudt dan bij Testosteron Enanthate, maar hier is geen verklaring voor. Een zeer populaire cutkuur is Testosteron Propionate met Masteron Propionate, Trenbolone Acetate en eventueel Winstrol. Deze kuur kan ook gebruikt worden voor een droge bulk. Andere producten om Testosterone Propionate mee te stacken tijdens een cutkuur zijn Anavar en Winstrol. Testosteron Propionaat wordt vaak om de dag geïnjecteerd in een hoeveelheid van 100 mg.
Na elke kuur met Testosteron moet een nakuur genomen worden. Nadat de anabolen uit het lichaam verdwenen zijn kan begonnen worden met Nolvadex of Clomid. HCG kan al tijdens de kuur genomen worden voor beter herstel tijdens de nakuur. Bij lichte kuren kan voldaan worden met 20 mg Nolvadex voor 4 weken. Bij wat zwaardere kuren kan eerst 2 weken 40 mg Nolvadex genomen worden en daarna nog 2 weken 20 mg.
Daarnaast moet tijdens de kuur op zijn minst Nolvadex beschikbaar zijn om oestrogeen-gerelateerde bijwerkingen te onderdrukken voor het geval deze zich voordoen. Proviron of Arimidex zijn nog beter, Proviron kan zelfs gedurende de gehele kuur genomen worden. Zodra gynecomastie de kop op steekt moeten deze genomen worden, dat is wanneer de tepels gevoelig of pijnlijk worden, wanneer ze er puffy uit beginnen te zien of wanneer er zelfs al een knobbeltje onder de tepel ontstaat.
Vaak wordt aan beginners aangeraden om een kuur van alleen Testosteron te nemen, bijvoorbeeld 250 of 500 mg per week voor 10 weken. Dit is een goed advies omdat de gebruiker zo merkt of hij gevoelig is voor oestrogeen- danwel androgeen-gerelateerde bijwerkingen. Hij kan zijn volgende kuren plannen aan de hand van zijn ervaringen tijdens de eerste kuur.


Bijwerkingen van Testosteron

Doordat Testosteron de hormoonproductie onderdrukt, zullen de testikels tijdelijk krimpen en kunnen soms tijdelijke erectiestoornissen optreden. Verder kunnen prostaathypertrofie, acne en vette huid, hoge bloeddruk en afname van het goede cholesterol optreden, wat problemen kan veroorzaken bij langdurig gebruik. Ook gynecomastie kan voorkomen. Het gezicht van de gebruiker kan opzwellen door waterretentie. Andere mogelijke bijwerkingen zijn toename van lichaamshaar en uitvallen van hoofdhaar optreden. Bij vrouwen kan vermannelijking optreden.


Testosteron is een bekend middel binnen de medische wetenschap en daarom is er veel informatie te vinden, bijvoorbeeld op apotheek.nl, Wikipedia en het Farmaceutisch Kompas over Testosteron.


Testosteron kuren

Testosteron Propionate

Sustanon

Testosteron Enanthate

Testosteron Cypionate

Super Testosteron Enanthate

Super Sustanon

Super Testosteron Undecanoate

Testosteron only: de beste kuur voor beginners die willen proeven aan anabolen

Testosteron / Deca massakuur: de ultieme massakuur voor beginners, staat garant voor veel spiermassa waardoor deze kuur zeer populair is

Testosteron / Boldenone massakuur: vergelijkbaar met de Testosteron / Deca massakuur, maar misschien nog wel beter doordat Boldenone voor meer honger en minder vochtretentie zorgt

Testosteron Propionate met Winstrol cutkuur: Winstrol gecombineerd met Testosteron Propionate om spiermassa te behouden tijdens het cutten

Testosteron Propionate met Trenbolone Acetate en Masteron Propionate cutkuur: De populaire combinatie van de kortwerkende versies van Testosteron, Trenbolon en Masteron