cart

Home > Anabolenkuur

De werking van een anabolenkuur uitgelegd met 6 voorbeelden.Introductie

In dit artikel leggen we je de basis van een anabolen kuur uit. Als je op internet zoekt naar “anabolen kuur” of “steroid cycle”, dan vind je vreemd genoeg alleen maar standaard kuur recepten die van website naar website gekopieerd worden. Hierbij doel ik niet op leveranciers van anabolen, waarvan dit te begrijpen is, maar ook de informatie websites kopiëren erop los. Er zijn enkele bronnen die moeite doen om uit te leggen hoe een anabolenkuur werkt, in plaats van een standaard recept opsommen zonder argumentatie, en deze uitleg is vaak de moeite waard. Vooral anabolengebruikers met een medische achtergrond leggen anabolenkuren goed uit en ontkrachten de magische protocollen van anabolenguru’s en anabolencoaches. Aan de hand van een paar belangrijke en veel voorkomende kuren leggen we je een aantal aspecten van het samenstellen van een anabolen kuur uit.


1. Wat is een anabolenkuur?

Je hebt vast wel eens gehoord van een kuur in een medische context, bijvoorbeeld een kuur antibiotica. Dit is een protocol wat voorschrijft hoe je de antibiotica moet nemen, dus hoe vaak en hoe veel pillen per keer. Voor veel medicijnen schrijft een fabrikant voor hoevaak en hoeveel hiervan genomen moet worden, kijk maar eens in een bijsluiter. Soms is de dosis hetzelfde voor iedereen en soms is de dosis afhankelijk van je lichaamsgewicht. Anabolen zijn oorspronkelijk ook op de markt gebracht als medicijnen met bijbehorende voorschriften. Zo kunnen door een dokter verschillende soorten Testosteron worden voorgeschreven als een man een te lage testosteronspiegel heeft. Ondanks anekdotes die spreken van de zogenaamde handvol Dianabol die bodybuilders namen tijdens de gouden jaren van bodybuilding, de jaren 70, waren er toen ook al protocollen beschikbaar om deze middelen te nemen. Krachtsporters namen toen ook al anabolenkuren. De doses in deze kuren waren toen, waarschijnlijk nog met respect voor de medische voorschriften, wat lager dan nu voor de professionals en meest extreme amateurs.
Een anabolen kuur is dus een protocol wat de producten voorschrijft die je toedient, en de dosis en frequentie van deze toedieningen. Verder kan eventueel voorgeschreven worden hoe of wanneer de anabolen genomen moeten worden. Het is ook mogelijk of nodig om af te wisselen van anabolen, of de dosis langzaam te vergroten in een anabolen kuur. Hoe al deze variabelen ingevuld worden hangt sterk af van de anabolen steroïde, of beter gezegd; hoe deze anabole steroïde en het menselijk lichaam op elkaar inwerken. Een uitgebreid artikel over de algemene werking van anabolen is te vinden op Medcraveonline.


Resultaat als functie van tijd bij een anabolen kuur
Figuur 1: Schematische weergave van het resultaat als functie van de tijd bij een anabolen kuur.

2. Hoe ziet een anabolen kuur eruit?

In zijn meest simpele vorm bestaat een anabolenkuur uit het regelmatig (bijvoorbeeld dagelijks of wekelijks) nemen van een vaste dosis. Dit kunnen pillen zijn of een injectie. Een voorbeeld van zo’n kuur is een lage dosis Anavar voor een aantal weken. De drie variabelen in deze kuur zijn de lengte van de anabolenkuur, dosis en de frequentie waarmee het middel genomen worden. Op T-Nation staat een artikel over anabolen en hun doel in bodybuilding, zoals bulken en afvallen.


2.a. Lengte van de anabolenkuur

Een kuur met pillen duurt meestal enkele weken tot maximaal 8 weken. Langwerkende varianten van Testosteron worden vanaf een week of 6 tot jarenlang achter elkaar gebruikt. Over het algemeen geldt dat hoe hoger de dosis is, hoe langer de anabolen kuur kan duren. Er zijn een paar factoren die de lengte van een kuur beïnvloeden.

De lengte van een anabolenkuur wordt dus beperkt doordat er na een tijd geen vooruitgang meer geboekt wordt en/of om schadelijke invloed op de gezondheid te beperken. Deze lengte hangt af van de genomen anabolen, de dosis hiervan en de ervaring van de gebruiker.


Impressie van schade als functie van tijd bij een anabolenkuur
Figuur 2: Impressie van schade als functie van tijd bij een anabolenkuur. Neem het aantal weken vooral niet letterlijk.

2.b. Dosis van de anabolen in de kuur

De dosis van anabolen heeft invloed op zowel het gewonnen resultaat als de bijwerkingen die de gebruiker ervaart. Afhankelijk van het genomen product, wordt deze dosis uitgedrukt in mg per dag, week of enkele dagen. De dosis van het product en lengte van de kuur kunnen afhankelijk zijn van elkaar. Enerzijds duurt het bij een lage dosis langer voordat er problemen optreden. Van de andere kant zullen de gewonnen resultaten eerder afvlakken bij een lage dosis. Sporters nemen veel hogere doses van anabolen dan wanneer deze worden voorgeschreven voor hun medische doel. Deze doses zijn afhankelijk van het genomen product, hier zijn enkele voorbeelden van normale doses van veel voorkomende producten in een anabolenkuur:

Wanneer gebruikers vaker gekuurd hebben en meer resultaat willen, zullen ze snel hogere doses gaan nemen. Verder moet je er rekening mee houden dat gebruikers verschillend reageren op anabolen vanwege genetische aanleg en kuurervaring; een dosis van 200 mg Testosteron geeft bij de ene persoon meer resultaat dan bij de ander. Daarnaast kun je verschillende vormen van Testosteron met elkaar vergelijken. Van 100 mg Testosteron Enanthaat blijft bijvoorbeeld effectief 70 mg Testosteron over, terwijl er in het geval van 100 mg Testosteron Propionaat 80 mg Testosteron overblijft. Dit komt omdat de ester, het Enanthaat of Propionaat gedeelte, door je lichaam verwijderd wordt voordat het Testosteron molecuul effectief wordt. Hierdoor zou je verwachten dat een anabolenkuur met een dosis van 320 mg Testosteron Enanthaat per week hetzelfde effect geeft als een dosis van 280 mg Testosteron Propionaat per week.


2.c. Frequentie

Anabolen moeten worden toegediend. Veel anabolen zijn opgelost in steriele olie en moeten worden geïnjecteerd. Andere anabolen zijn geschikt om via je spijsvertering opgenomen te worden en kunnen in de vorm van pillen genomen worden. Ten slotte zijn er crèmes die je op je huid smeert.
Hoe vaak je tijdens een anabolenkuur toedient, hangt af van de halfwaardetijd van de anabolen. De halfwaardetijd is de tijd dat het duurt, eenmaal opgenomen door je lichaam, voordat de helft van de dosis is afgebroken of verbruikt door je lichaam, zie figuur 3. Het doel is om de hoeveelheid van de anabole steroïde in je lichaam redelijk constant te houden, of op zijn minst boven een effectieve waarde te houden. Wanneer de hoeveelheid dus onder die waarde dreigt te komen is het tijd om weer toe te dienen.
Enkele voorbeelden van halfwaardetijden en daardoor bepaalde toedieningsfrequenties zijn:

Op internet zijn meer voorbeelden van halfwaardetijden en invloed daarvan op toepassing van anabole steroiden te vinden.


Halfwaardetijd van een Testosteron Enanthaat injectie in een anabolenkuur gevisualiseerd
Figuur 3: Visualisatie van de halfwaardetijd van een Testosteron Enanthaat injectie tijdens een anabolenkuur.

2.d. Nakuur

Bijna alle anabolen zijn Testosteron, of een afgeleide van Testosteron. Dat betekent dat je lichaam merkt dat het (te) veel Testosteron in omloop heeft en, tijdelijk, stopt met het aanmaken van Testosteron. Je eigen hormoonproductie is ten opzichte van een anabolenkuur relatief laag, dus tijdens de kuur merk je daar weinig van. Als je echter stopt met het nemen van de anabolen in de vorm van een kuur, dan moet je lichaam de anabolen eerst opmaken, daarna ziet je lichaam dat er ineens minder Testosteron in omloop is en dan duurt het nog even voordat je hormoonproductie op gang komt. Bij een gezonde man die een korte kuur neemt duurt dat maar enkele weken. Iemand die heel lang gekuurd heeft kan heel lang problemen houden met zijn hormoonproductie en in sommige gevallen komt die nooit meer op gang.
Naast deze dip in Testosteron in je lichaam is er nog een probleem. Je lichaam zet beschikbare Testosteron om in oestrogeen. Als er veel Testosteron beschikbaar is, tijdens anabolenkuur dus, dan zal je lichaam hieruit veel oestrogeen produceren. Aan het einde van een kuur is er nog volop Testosteron beschikbaar en zal je lichaam dus veel oestrogeen producteren. Wanneer de Testosteron na je kuur uit je lichaam verdwijnt, onder andere door het omzetten van dit Testosteron naar oestrogeen, zal er een tijdje naar verhouden veel oestrogeen in je lichaam zijn. Dit heeft een effect op je humeur, spier- en vetmassa.
Aan het einde van je anabolen kuur ontstaat er dus een dip in de hoeveelheid Testosteron in je lichaam en een relatieve piek in de hoeveelheid oestrogeen. Deze periode duurt normaal gesproken enkele weken. In het geval van pillen, met korte halfwaardetijd, dan zal dit snel na de laatste toediening gebeuren. Neem je langwerkende producten, met lange halfwaardetijd, dan duurt het enkele weken na je laatste injectie totdat je hoeveeheid Testosteron onder een bruikbare waarde komt, zie figuur 4. In deze figuur is de hoeveelheid Testosteron die dagelijks vrijkomt uit een Testosteron Enanthaat injectie in een anabolenkuur weergegeven als functie van de tijd. Testosteron wordt door het lichaam heel snel verbruikt, waardoor de vrijgekomen hoeveelheid zo goed als een vaste relatie heeft met de concentratie Testosteron in je bloed. In de figuur zijn met Week 1 en Week 2 de eerste 2 weken na de injectie aangegeven. De superfysiologische waarde Testosteron in je bloed in deze grafiek is fictief, en bijgevoegd om aan te geven dat je weer moet injecteren voordat de hoeveelheid Testosteron onder deze waarde daalt. Hier moet je je anabolenkuur dus op afstemmen.
Tijdens deze Testosteron-dip en oestrogeen-piek kun je je lichaam, of beter gezegd; je kuurresultaat, beschermen op twee manieren:

  1. Oestrogeen blokkeren. Je kunt de oestrogeenpiek onschadelijk maken door je oestrogeenreceptoren te blokkeren. Op die manier kan het oestrogeen niks doen en wordt het langzaam afgebroken door je lichaam. Middelen die je oestrogeenreceptoren blokkeren heten SERMs (Selective Estrogen Receptor Modulators), voorbeelden hiervan zijn Nolvadex en Clomid. Deze neem je zolang je oestrogeen relatief hoog is.
  2. Hormoonproductie opstarten. Er zijn middelen die je eigen hormoonproductie helpen met opstarten, waardoor je eerder weer Testosteron produceert en herstelt van je kuur. Nolvadex en Clomid doen dit tot op zekere hoogte. Een andere manier om je hormoonproductie sneller op te start is door HCG te nemen.


Hoeveelheid Testosteron die vrijgegeven wordt tijdens een anabolenkuur met Tesosteron Enanthaat injecties.
Figuur 4: Hoeveelheid Testosteron die vrijgegeven wordt tijdens een anabolenkuur met Tesosteron Enanthaat injecties.

Voorbeeld 1. De meest simpele anabolenkuur: Anavar-only

In zijn meeste simpele vorm bestaat een anabolenkuur uit het nemen van een enkel product voor een bepaalde tijd. Een anabole steroïde waarbij dat mogelijk is, is Anavar. Bij een korte anabolen kuur met lage dosis Anavar is geen nakuur nodig. Het kuurschema ziet er als volgt uit:

Anavar-only anabolenkuur met lage dosis
Duur Naam Dosis
Week 1-6 Anavar 30 mg/dag

Dit schema moet je als volgt lezen: Neem gedurende week 1 t/m week 6, 30 mg Anavar per dag. Hierboven kun je zien dat Anavar twee keer per dag genomen moet worden, dus je neemt aan het begin van de dag de helft van de dosis en 12 uur later de andere helft. Nadat de 6 weken om zijn stop je met het nemen van de pillen en je kuur is voorbij. Enkele dagen erna is zo goed als alle Anavar uit je lichaam verdwenen.


Voorbeeld 2. Een simpele anabolen kuur voor massa met pillen: Dianabol-only

Als je meer massa wilt, maar je wilt nog niet injecteren, dan zou je Dianabol kunnen nemen. Dianabol onderdrukt je eigen hormoonproductie, dus er moet een nakuur toegevoegd worden. Na deze anabolenkuur wordt dus Nolvadex genomen.

Dianabol-only anabolenkuur
Duur Naam Dosis
Week 1-6 Dianabol 40 mg/dag
Week 7-10 Nolvadex 20 mg/dag

Hier staat: Neem gedurende week 1 t/m week 6, 40 mg Dianabol per dag. Ook Dianabol moet twee keer per dag genomen worden, dus je neemt aan het begin van de dag de helft van de dosis en 12 uur later de andere helft. Nadat de 6 weken om zijn stop je met het nemen van de Dianabol. De volgende dag, de eerste dag van week 7, begin je met het nemen van 20 mg Nolvadex per dag. Nadat de 4 weken Nolvadex voorbij zijn ben je klaar met je anabolen kuur.


Voorbeeld 3: Een simpele anabolenkuur met nakuur: Testosteron-only

Wanneer je een kuur anabolen wilt nemen met een middel wat de eigen hormoonproductie wel onderdrukt en/of converteert naar oestrogeen, dan moet je een nakuur nemen. De meest standaard kuur is Testosteron, in dit geval nemen we een langwerkende versie van Testosteron:

Testosteron-only anabolenkuur
Duur Naam Dosis
Week 1-10 Testosteron Enanthaat 500 mg/week
Week 13-16 Nolvadex 20 mg/dag

Hier neem je gedurende week 1 t/m week 10 500 mg Testosteron Enanthaat per week. Je moet dit een keer per week injecteren. Na de week van je laatste injectie wacht je twee weken. Daarna begin je aan 4 weken lang, 20 mg Nolvadex per dag. Terwijl je wacht na je laatste injectie wordt de Testosteron uit je laatste injectie, en eerdere injecties, gebruikt en omgezet naar oestrogeen. Aan het begin van de nakuur begint de hoeveelheid Testosteron in je lichaam te dalen omdat er geen nieuwe Testosteron Enanthaat meer bijkomt om af te breken tot Testosteron. Op dat moment wordt de hoeveelheid oestrogeen in je lichaam relatief hoog, omdat de Testosteron nog wel omgezet wordt naar oestrogeen. Gedurende die 4 weken daalt de Testosteron in je lichaam tot onder het normale niveau en vervolgens daalt de hoeveelheid oestrogeen tot een normaal niveau. Rond deze tijd begint je eigen hormoonproductie weer te starten en kun je gaan herstellen van de anabolenkuur.


3. Anabolen kuren voor verschillende doelen

Met dezelfde anabole steroïde kun je in veel gevallen meerdere doelen bereiken. Neem de lichte Anavar kuur in het eerste voorbeeld. Gecombineerd met cardio, eventueel krachttraining en een licht energietekort onder je onderhoudsniveau in je voeding kan het zorgen voor vetverlies of op zijn minst behoud van spiermassa. Wanneer de focus meer ligt op zware krachttraining en een energieoverschot in je voeding dan zal deze anabolenkuur zorgen voor meer spiermassa. Hetzelfde geldt voor de Testosteron-only kuur in het voorbeeld hierboven.
Ondanks deze mogelijkheden is het mogelijk, en aan te raden, om een kuur met anabolen te kiezen die geschikt zijn voor je specifieke doel. Anabolen steroïden zijn vaak het meest geschikt voor een bepaald doel, vanwege hun uitwerking op het lichaam. Hier zijn een aantal voorbeelden:

Massa

Droge spiermassa

Vetverbranding


4. Stacking in een anabolen kuur

Stacking is Engels voor stapelen. In de context van een anabolenkuur betekent stacking het combineren van verschillende anabole steroïden. Er zijn verschillende redenen om te stacken, namelijk:

  1. Modificatie: De werking van je primaire anabole steroïde veranderen.
  2. Compensatie: Compenseren van een gebrek wat gecreëerd wordt door een andere anabole steroïde.
  3. Synergie: Anabole steroïden combineren die op verschillende manieren werken, dus samen meer resultaat geven.
Stacking voor modificatie in een anabolen kuur verandert het resultaat. Een voorbeeld hiervan is Testosteron. Zoals eerder beschreven converteert een bepaald deel van de beschikbare Testosteron in je lichaam naar oestrogeen. Dit oestrogeen zorgt via een andere weg voor spiermassa, maar ook voor vet, vocht, gynecomastia en nog wat andere dingen die je mogelijk wilt voorkomen. Tijdens de nakuur wordt dit voorkomen door een oestrogeenblocker te nemen zoals Nolvadex. Op deze manier wordt de Testosteron nog steeds “verspild” door de omzetting naar oestrogeen die vervolgens wordt geblokkeerd. Er zijn ook middelen die de omzetting zelf voorkomen, zoals Masteron, Proviron en aromatase remmers zoals Arimidex. Door Masteron of Proviron toe te voegen aan je Testosteron-only anabolen kuur krijg je droge spiermassa als resultaat. Masteron (of Proviron) kan ook alleen genomen worden in een kuur anabolen, maar dan heeft het maar weinig resultaat.
Wanneer compensatie het doel is van een stack, dan is de reden vaak een vervelende bijwerking van je primaire anabolen steroïde. Een goed voorbeeld hiervan is Trenbolone. Een van de bijwerkingen is een sterk verminderd humeur of zelfs depressie, wat een slechte invloed heeft op je prestaties tijdens je anabolen kuur. Dit kan voorkomen worden door een lage dosis Testosteron toe te voegen. Trenbolone is een krachtigere anabole steroïde en zal dus verantwoordelijk zijn voor het grote deel van het resultaat van de anabolenkuur, maar Testosteron “moet” toegevoegd worden om dit resultaat mogelijk te maken. Een ander voorbeeld is Deca, wat in grotere doses een negatieve invloed kan hebben op het libido. Toevoegen van wat Testosteron aan de anabolenkuur voorkomt deze bijwerking.
Synergie tussen verschillende anabole steroïden is een andere reden om te stacken in een anabolenkuur. Alle manieren waarop synergie kan optreden, of juist niet, tussen verschillende anabole steroïden zijn voldoende om een volledig artikel over te schrijven op Anabolenkoning. Daarom houden we het bij enkele voorbeelden. De meeste anabolen zijn een goede combinatie met Testosteron. Een voorbeeld is Winstrol. Dit zorgt onder andere voor synergie doordat het ervoor zorgt dat er meer vrij Testosteron beschikbaar is in het lichaam, een effect wat groter wordt wanneer er extra Testosteron genomen wordt tijdens een kuur anabolen. Een andere manier om synergie te vinden is door te kijken naar affiniteit van de anabole steroïden met de androgeenreceptors in je lichaam. Er zijn een aantal anabole steroïden die zich aan deze receptor binden en op die manier voor, onder andere, spiermassa zorgen. Er is ook een groep die niet werkt via deze receptor, maar op een andere manier. Combineren van anabole steroïden uit beide groepen in een anabolenkuur zorgt voor een synergie, omdat ze op verschillende manieren werken en dus niet met elkaar hoeven te concurreren om de beschikbare androgeenreceptors. Voorbeelden van goede anabolenkuren met synergie zijn de combinaties Anavar en Winstrol, Winstrol en Turinabol of Dianabol en Deca.


Voorbeeld 4. Stack anabolen kuur voorbeeld: Testosteron - Deca massakuur

Deze anabolenkuur is een combinatie die gebaseerd is op synergie. Daarnaast is er een kickstart met Dianabol aan toegevoegd, die tevens voor synergie met zowel Testosteron als Deca zorgt, maar niet gedurende de hele kuur doorloopt vanwege potentiële leverschade.

Testosteron - Deca massakuur
Duur Naam Dosis
Week 1-4 Dianabol 40 mg/week
Week 1-10 Testosteron Enanthaat 500 mg/week
Week 1-10 Deca 400 mg/week
Week 13-16 Nolvadex 40 mg/dag

Vergeleken met de Testosteron-only kuur is er een extra inject aan toegevoegd die tegelijk met de Testosteron genomen mag worden. Wat meer opvalt is dat er de eerste 4 weken pillen genomen worden in de vorm van Dianabol. Dit heet een kickstart omdat de Dianabol ervoor zorgt dat je van deze anabolenkuur vanaf week 1 resultaat hebt in de vorm van spierkracht en massa. Zonder deze kickstart zouden de Testosteron en Deca pas na 3 weken merkbaar beginnen te werken. Het is ook mogelijk om een kickstart te nemen met Testosteron Enanthaat of Propionaat.


Voorbeeld 5. Stack anabolenkuur voorbeeld: Testosteron droge massakuur

Een andere variant van de Testosteron-only kuur is door deze te stacken met Masteron en Winstrol. Masteron modificeert de werking van Testosteron en Winstrol werkt in synergie met Testosteron.

Anabolenkuur Testosteron droge massa
Duur Naam Dosis
Week 1-3 Testosteron Propionaat 100 mg/2 dagen
Week 1-10 Testosteron Enanthaat 500 mg/week
Week 1-10 Masteron Enanthaat 400 mg/week
Week 9-12 Winstrol 30 mg/dag
Week 13-16 Nolvadex 20 mg/dag

Ten opzichte van de vorige kuur valt hier op dat de pillen aan het einde van de anabolen kuur genomen worden. Deze worden de laatste 4 weken tot aan de nakuur genomen. Het resultaat hiervan is dat er gedurende die weken meer vrije Testosteron beschikbaar is in het lichaam. Daarnaast zorgt Winstrol op een andere manier voor spiergroei en concurreert dus niet met de Testosteron.
De Masteron wordt tegelijk met Testosteron Enanthaat genomen en zorgt ervoor dat de Testosteron niet naar oestrogeen converteert en zorgt dus voor meer droge spiermassa. Aan deze anabolenkuur is een alternatieve kickstart toegevoegd. Deze zorgt voor spierkracht en massa gedurende de eerste 3 weken, totdat de Testosteron Enanthaat begint te werken. De kickstart bestaat uit Testosteron Propionaat die om de 2 dagen wordt geïnjecteerd. Deze 100 mg om de 2 dagen komt wekelijks op 233 mg, wat equivalent is aan 267 mg Testosteron Enanthaat per week, op deze manier sluit het mooi aan bij de rest van de anabolenkuur.
Omdat Masteron de vorming van oestrogeen voorkomt hoef je ook geen, of minder, rekening te houden met oestrogeen-gerelateerde bijwerkingen, zoals gynecomastia en waterretentie. Daarnaast krijg je na de anabolenkuur geen oestrogeenpiek, waardoor het minder noodzakelijk is om hiervoor Nolvadex te nemen. Nolvadex helpt ook het opstarten van de lichaamseigen hormoonproductie, dus het is beter om dit alsnog te nemen. Tijdens deze hele anabolen kuur en nakuur wordt oestrogeen onderdrukt. Buiten de normale lengte van een kuur wordt het afgeraden om oestrogeen te onderdrukken omdat dit nodig is voor het goed functioneren van bepaalde lichaamsfuncties.


Voorbeeld 6. Stack anabolenkuur voorbeeld: Trenbolone droge massakuur

De meest krachtige droge massabouwer is Trenbolone. Zoals in het hoofdstuk over stacks beschreven is, kan Trenbolone het beste met Testosteron gecombineerd worden om vervelende bijwerkingen tijdens de anabolen kuur te voorkomen. Aan deze kuur is een lichte kickstart met Winstrol toegevoegd, die wat langer duurt.

Anabolenkuur Trenbolone droge massa
Duur Naam Dosis
Week 1-6 Winstrol 30 mg/dag
Week 1-10 Trenbolone Enanthaat 400 mg/week
Week 1-10 Testosteron Enanthaat 250 mg/week
Week 13-16 Nolvadex 20 mg/dag

Behale het krachtige Trenbolone, biedt deze anabolenkuur weinig nieuws ten opzichte van de vorige kuren. De kickstart met Winstrol loopt langer door om te profiteren van synergie met zowel Trenbolone als Testosteron. Tijdens en na deze kuur zal er wat oestrogeen van de lage dosis Testosteron komen. Wanneer dit een probleem is dan kan er Masteron bij de Testosteron genomen worden zoals in de Testosteron droge massakuur anabolen. Alternatief kan er Proviron genomen worden of Arimidex. Het is niet aan te raden om oestrogeen voor langere tijd te onderdrukken, dus buiten de normale lengte van een anabolen kuur, omdat dit nodig is voor het goed functioneren van je lichaam.


Conclusie

We hopen dat we je met deze uiteenzetting meer duidelijkheid hebben gegeven over hoe anabolen kuren werken en hoe ze samengesteld worden. Daarnaast kan dit je helpen bij het maken van een keuze uit de anabolen en anabolenkuren die we aanbieden. Wanneer je meer vragen hebt, extra behoeftes hebt of een meer complexe of gevorderde anabolenkuur wilt, mail ons of neem contact met ons op via het contactformulier in het menu.