cart

Home > Informatie > Een overzicht van anabole steroïden en kuren

Een overzicht van anabole steroïden en kuren

Anabolenkoning | Geschreven op 21-11-2018 | Laatste update op 15-01-2021 | over Toediening, Informatie, Pillen, Injectie

Onderwerp: Anabolen voor beginners

In dit artikel staan de meest gangbare anabole steroïden en hun voordelen en nadelen beschreven. Verder is uitgelegd hoe je ze combineert tot een kuur en waar een kuur aan moet voldoen.

Je wilt gaan kuren of bent op zijn minst nieuwsgierig naar anabolen, wat doe je anders bij de Anabolenkoning? Veel mensen nemen een kuur zonder onderzoek te doen, wat tot problemen kan leiden, aan de andere kant is er zo veel informatie beschikbaar dat je oneindig kunt blijven onderzoeken. In dit stuk heb ik een introductie willen geven tot kuren zodat dit je handvatten geeft om verder te kunnen onderzoeken. Het artikel is gebaseerd op een artikel over beginnerskuren op T-Nation. Als je verder vragen hebt kun je deze altijd stellen via ons contactformulier.

Anabolen: Wat zijn dat nou eigenlijk?

Anabole steroiden zijn synthetischs nagemaakte versies of afgeleiden van Testosteron. Wetenschappers kwamen er in 1930 achter dat deze anabolen voor meer spiergroei zorgden bij proefdieren. Vervolgens werden deze stoffen gebruikt om verzwakkende ziektes bij mensen te behandelen.
In de jaren 50 werd een orale anabole steroide, genaamd Dianabol, toegediend door dokter Ziegler. Al snel daarna begonnen sporters dit middel ook te gebruiken voor grotere spierkracht en massa. Vervolgens kwamen er meer en meer anabolen beschikbaar voor sporters.
Alle anabolen hebben in de basis dezelfde moleculaire structuur en simpele, chemische variaties resulteerden in verschillende resultaten wat betreft de anabole/androgene activiteit. Anabole activiteit van het middel heeft betrekking op het vermogen om spiergroei te stimuleren. Androgene activiteit verwijst naar hoe krachtig het middel is om mannelijke seksuele kenmerken te genereren, zoals bijvoorbeeld baardgroei en een zware stem.


Hoe doen ze dat?

Hoewel nog niet alle specifieke manieren waarop anabole steroiden hun effecten bereiken zijn ontdekt, zorgen ze allemaal in meer of mindere mate voor een toename in spiermassa. Een voorbeeld van zo’n werking is dat ze zich binden aan de androgeenreceptoren in ons lichaam. Wanneer de anabole steroide eenmaal aan zo’n receptor gebonden is zorgt het ervoor dat er eiwitten geproduceerd worden. Deze specifieke eiwitten zorgen ervoor dat het spierweefsel snel groeit.
Er zijn ook anabolen die zich zwak of niet aan de androgeenreceptor binden. Een voorbeeld van een manier waarop deze anabole steroiden werken is het remmen van de productie van stoffen die spieren afbreken. Dit heet antikatabole activiteit en dit verklaart waarom deze anabolen zo goed werken tegen bijvoorbeeld osteoporose. Dit zijn twee voorbeelden waarop anabole steroiden werken en ze werken niet op een enkele manier, maar combineren vaak verschillende mechanismen in verschillende verhoudingen.


Anabolen smaken, de verschillen tussen soorten anabolen.

Hieronder vind je een lijst met een aantal anabolen die Anabolen-koning aanbiedt, met hun sterkte en bijwerkingen. De namen van anabolen kunnen voor een beginner verwarrend zijn. Dit komt omdat ze vaak een chemische naam en een aantal merknamen hebben en dan zijn er ook nog bijnamen uit de bodybuilding wereld.
Bijvoorbeeld, de meeste mensen kennen methandrostenolone als Dianabol, maar sommigen noemen het D-bol. Maak je geen zorgen, hier op Anabolen-koning staan de verschillende namen bij elk product.

Fluoxymesterone (Halotestin, Stenox)

Dit is een 17-alpha alkylated (17-aa) anabole steroide. Dat wil zeggen dat de oraal ingenomen stof chemisch veranderd is zodat het opname door de lever overleeft. Zonder deze verandering zou de lever een groot deel van de steroide inactief maken en zou je een extreem hoge dosis moeten nemen. Halotestin doet weinig met de androgeenreceptor.
In de praktijk heeft fluoxymesterone de reputatie dat het voor zeer veel spierkracht zorgt. De toename in spiermassa is echter niet zo groot. Bodybuilders nemen 30 tot 80 mg Halotestin per dag, verdeeld over meerdere momenten. Een groot voordeel is dat het niet aromatiseert, dat betekent dat het niet in oestrogeen (het vrouwelijke hormoon) verandert. In de praktijk betekent dat geen tot weinig risico op gynecomastie (bitch tits).

Methandrostenolone (Dianabol)

Deze 17-aa anabole steroide werd voor het eerst door sporters gebruikt in de jaren 50. Dianabol aromatiseert en kan daardoor zorgen voor een stijging van je oestrogeenspiegel. Omdat Dianabol niet werkt via de androgeenreceptor worden de effecten van deze stof vooral toegedicht aan het voorkomen van spierafbraak.
Onder bodybuilders heeft Dianabol de reputatie dat voor een flinke toename in zowel spiermassa en kracht zorgt. De dosis die normaal gesproken genomen wordt is 30 tot 100 mg per dag, verdeeld over meerdere momenten. Dianabol wordt vaak gecombineerd met andere anabolen verkrijgbaar bij Anabolen-koning.

Stanozolol (Winstrol)

Ook Winstrol is een 17-aa anabole steroide. Het kan niet aromatiseren en bindt slecht aan de androgeenreceptor. Het werkt op een manier die compatibel is met Dianabol.
Nog een voordeel is dat het de werking van progesteron tegengaat zodat deze zich niet kan binden aan receptors. Progesteron is een van de redenen waarom bepaalde anabolen zorgen voor waterretentie.
Winstrol heeft een sterke reputatie dat het zorgt voor meer spierkracht en ook een lichte toename van spiermassa. Aangezien Winstrol bijna geen waterretentie veroorzaakt is die lichte toename van spiermassa erg indrukwekkend. Bodybuilders nemen 30 tot 100 mg per dag, verdeeld over meerdere momenten.

Oxandrolone (Anavar)

Ook Anavar is een 17-aa anabole steroide. Het aromatiseert niet, maar bij hoge doses lijkt het wel aan de androgeenreceptor te binden. Anavar zorgt voor een toename in spierkracht en zorgt ook voor een hardere look. Onderzoekers hebben laten zien dat Anavar meer vet verbranding zorgt dan Testosteron.
Anavar en de meeste andere synthetische anabolen worden beschouwd als meer anabool dan Testosteron (per mg.), terwijl tegelijkertijd de androgene bijwerkingen minder zijn. Vergeleken met methyltestosteron, een soort Testosteron die oraal genomen kan worden, is het anabole effect van Anavar ongeveer 6 keer zo groot. Daarnaast kan Anavar ook zorgen voor nieuwe androgeenreceptoren in de spieren.
Bodybuilders nemen 30 tot 160 mg Anavar per dag, verdeeld over meerdere momenten.

Methenolone Acetate and Enanthate (Primobolan)

Primobolan aromatiseert niet en kan in het geval van de acetaat versie oraal ingenomen worden en de enanthaat kun je injecteren. Deze anabole steroide bindt zich sterk aan de androgeenreceptor en staat bekend om lichte toenames in spiermassa. Deze winst aan spiermassa is significant omdat je met Primobolan geen tot weinig waterretentie hebt. (Let op; bodybuilders beoordelen anabolen vaak puur op het gewicht dat ze aankomen, terwijl een groot deel van dat gewicht water kan zijn. Deze mensen denken dat ze na de kuur weer spieren verliezen wanneer ze eigenlijk een groot deel van het water weer kwijtraken.)
De injecteerbare enanthaat versie wordt met een dosis van 400 tot 1000 mg per week genomen en moet minimaal een keer per week geinjecteerd worden.

Oxymetholone (Anadrol)

Ook deze anabole steroide is 17-aa en wordt dus oraal ingenomen. Anadrol kan niet aromatiseren, maar heeft progestagene eigenschappen en kan dus zorgen voor waterretentie. Anadrol staat erom bekend dat het voor grote winsten in spiermassa en spierkracht zorgt. Ook heeft het een zeer hoge anabole/androgene ratio.
Bodybuilders nemen normaal gesproken 50 tot 150 mg per dag, die het beste verdeeld kunnen worden over twee momenten.

Testosterone Enanthate, Cypionate, Propionate, Suspension

Testosteron, de anabolen Koning, aromatiseert en bindt zich sterk aan de androgeenreceptor. Het zorgt voor grote winsten in zowel spierkracht als spiermassa, wanneer er maar genoeg genomen wordt. Testosteron veroorzaakt waterretentie en, vergeleken met andere anabole steroiden, kunnen er veel bijwerkingen optreden.
Bodybuilders gebruiken tussen de 500 en 1000 mg Testosteron per week en injecteren in het geval van enanthaat en cypionaat minstens een keer per week. Propionaat wordt meestal om de dag of om de twee dagen geinjecteerd en suspension moet minstens elke dag genomen worden.

Nandrolone Decanoate and Laurate (Deca)

Deca bindt zich zeer sterk aan de androgeenreceptor en aromatiseert niet. Het kan voor redelijke winsten in spiermassa zorgen met weinig waterretentie. Echter heeft het, net als Anadrol, progestagene eigenschappen, wat bij hogere doses zorgt voor waterretentie.
Bodybuilders nemen 300 - 800 mg per week en Deca moet minstens een keer per week geinjecteerd worden.


Hoe stel je zelf een kuur samen?

De doses die je gaat nemen hangen vooral af van twee dingen: 1, wat wil je bereiken als resultaat en, 2, welke anabolen ga je combineren. Er zijn nog meer dingen die hier invloed op hebben, maar om het simpel te houden laten we het hierbij. Als je meer wilt weten dan kun je een vraag stellen in het Anabolen-koning contact form.
Wat je ook voor resultaat wilt, het is beter om twee anabolen te combineren die via verschillende wegen werken om zo te kunnen profiteren van synergie tussen deze middelen. Zo is het bijvoorbeeld beter om Deca te combineren met Winstrol in plaats van Anavar. Dat komt omdat Deca en Anavar allebei werken via de androgeenreceptor. Hier zijn een aantal voorbeelden van stacks die je zou kunnen nemen:

Laten we eerst eens naar stack 1 kijken. Je injecteert 400 mg Deca op de eerste dag en 6 tot 8 dagen later injecteer je weer 400 mg en zo verder. De Winstrol (of welke oral dan ook) geeft het beste resultaat als je de dosis zo goed mogelijk verdeelt over de dag.
Na de eerste injectie kunnen we kijken wat er gebeurt met de hoeveelheid Deca in je lichaam. Deca heeft een halfwaardetijd van 6 dagen. Wanneer we aannemen (zo gaat het dus niet echt) dat onmiddellijk na een injectie de volledige dosis in je lichaam actief is en deze verdwijnt volgens de halfwaardetijd dan is na 6 dagen nog 200 mg Deca actief in je lichaam. Wanneer je dan weer 400 mg injecteert heb je nu 600 mg Deca in je lichaam. Maar die hoeveelheid begint ook meteen weer langzaam te dalen. Met deze halfwaardetijd kun je dus bepalen hoeveel van de anabole steroide er nog in je lichaam zit.
De Anavar-Winstrol kuur, stack 3, is voor mensen die niet van naalden houden. Deze kuur moet echter niet te lang achter elkaar gebruikt worden omdat dit allebei 17-aa anabolen zijn die in meer of mindere mate geassocieerd worden met leverschade. Neem deze kuur niet langer dan 8 weken en kuur daana minstens zo lang niet meer.


De veiligste en meest effectieve kuren

De veiligste kuren bestaan natuurlijk uit de veiligste anabolen en duren zo kort mogelijk. De meest effectieve kuren, daarentegen, geven het meeste risico. Zo zit te wereld van de anabolen in elkaar; de meest effectieve middelen zijn het gevaarlijkste. Er is ook geen superveilige of absoluut risicovrije anabole steroide. Bij de ene anabole steroide kan bijvoorbeeld nul risico zijn op gynecomastie, maar er treedt wel leverschade op. Een andere is mogelijk vriendelijke voor de lever, maar geeft weer kans op verlies van hoofdhaar. Zo moet je de juiste middelen zien te vinden en de risico’s afwegen.
Hieronder staat een lijst van de veiligste en meest effectieve anabolen. De behandelde bijwerkingen zijn leverschade, gynecomastie, waterretentie en mogelijk verlies van hoofdhaar.

                                                                                                                                   
AnaboolBijwerkingenWinst spiermassa
HalotestinLeverschadeWeinig
DianabolVerlies hoofdhaar, waterretentie, gyno, leverGemiddeld-groot
WinstrolLeverschadeGemiddeld
AnavarLicht leverschadeWeinig-gemiddeld
PrimobolanGeen extra bijwerkingenGemiddeld
AnadrolLeverschade, waterretentieGroot
TestosteronWaterretentie, haarverlies, gynoGroot
DecaLichte waterretentieGroot

Bij Primobolan zijn geen extra bijwerkingen, maar opgemerkt moet worden dat bijna alle anabole steroiden (ook Primobolan) ervoor zorgen dat je eigen productie van testosteron wordt geremd. Hierdoor krimpen je ballen tijdens de kuur en deze groeien na het einde van je kuur weer naar normale grootte. Dit effect kun je erg beperken door een nakuur van Nolvadex of Clomid te nemen.
Bij het beoordelen van de winst in spiermassa is een normale dosis aangenomen. Wanneer je de dosis maar hoog genoeg maakt kun je met alle anabolen veel spiermassa winnen.


Gereedschap

Als je gaat injecteren, dan heb je spuiten en naalden nodig. Deze verkopen wij op Anabolen-koning ook. Afhankelijk van waar je woont kun je ze ook gaan halen bij de apotheek, waarbij naalden in veel landen moeilijker te krijgen zijn.
De naalden moeten tussen de 2.5 en 4 cm lang zijn en 0.5 tot 0.7 mm dik. Je zou ook de hele dunne insulinenaalden kunnen gebruiken, maar dan duurt het injecteren heel lang omdat de naald meer weerstand biedt.
Afhankelijk van hoeveel injecties je wilt zetten heb je 10 of meer naalden nodig. Hier op Anabolen-koning bieden we je het juiste aantal injectiesets aan wanneer je een kuur kiest in onze webshop. Als je wilt kun je een flesje alcohol en watjes halen bij de drogisterij, maar dit is optioneel.
Het is wel een must om een nakuur te nemen met Nolvadex, Clomid of Arimidex, bestel dit dus altijd mee in onze koninklijke webshop. Of je Nolvadex of Clomid neemt mag je zelf weten, maar van Clomid heb je meer nodig. Als je anabolen neemt die aromatiseren kun je het beste Nolvadex nemen om ervoor te zorgen dat de extra oestrogeen zich niet kan binden aan de receptoren in je borstweefsel. Als je dit niet doet dan loop je risico op gynecomastie.
Als je geen aromatiserende middelen neemt dan helpen Nolvadex en Clomid je nog steeds om je eigen hormoonproductie weer op te starten. Deze middelen zijn bij zo goed als elke kuur echt een vereiste.


Hoe moet je injecteren?

Injecteerbare anabole steroiden moeten intramusculair geinjecteerd worden, dat betekent dat je ze relatief diep in je spier moet injecteren. Hiervoor zijn de standaard injectienaalden bedoeld. Wanneer je in je bilspier injecteert en je hebt wat vet op je billen dan heb je een naald van 40 mm lang hard nodig. Als je een heel laag vetpercentage hebt en/of je injecteert in je schouderspier dan kun je ook een dunnere en eventueel kortere naald gebruiken. Het voordeel van een dunnere naald is dat je je spierweefsel minder beschadigt en mogelijk minder pijn hebt.
Na je bilspier is de tweede meest voorkomende plek om te injecteren je dijbeen. Ook hier kun je met een kortere naald injecteren.
Waar moet je nu precies injecteren op deze twee plekken? Nou als je in je bilspier gaat injecteren dan kies je een bil en trekt een horizontale lijn vanaf je bilspleet naar buiten. Vervolgens trek je een verticale lijn door het midden van die eerste lijn. Nu is je bil door dit kruis verdeeld in vier vlakken. Je injecteert in het bovenste vlak aan de buitenkant.
Als je in je dijbeen gaat injecteren trek je een lijn midden tussen je heup en knie. Op deze lijn en wat naar onderen is waar je kunt injecteren aan de buitenkant van je dijbeen.
Nu je weet waar je moet injecteren kun je gaan beginnen. Was eerst je handen. Veeg de plek waar je gaat injecteren eventueel af met alcohol. Pak de spuit en duw die loodrecht door je huid heen. Sommige mensen vinden het prettig om de spuit vast te houden alsof je gaat darten. Wanneer de naald volledig in je huid en spier zit probeer je of je bloed in de spuit kunt trekken. Als er inderdaad bloed in de spuit komt dan haal je deze uit je spier en probeer je opnieuw op een andere plek. Je hebt dan een ader geraakt en daar wil je niet injecteren.
Als het niet lukt om bloed in de spuit te trekken begin je met injecteren. Hoe langzamer je drukt, hoe comfortabeler het is. Als je alle vloeistof geinjecteerd hebt dan haal je de spuit eruit en druk je een watje op de plek waar je geinjecteerd hebt. Druk dit 30 seconden lang goed aan en plak er daarna een pleister op. Nu ben je klaar.
Een oud trucje is om voor je de spuit zet je huid iets naar de zijkant te trekken. Na het injecteren laat je de huid los zodat deze terug gaat naar zijn originele positie. Hierdoor zouden er minder anabolen uit de injectieplek lekken. Dit is niet iets om je zorgen over te maken, maar je kunt het proberen.
Gooi de spuit weg op een veilige plek en gebruik een nieuwe voor de volgende injectie. Het spreekt voor zich dat je een naald nooit twee keer moet gebruiken en al helemaal niet moet delen met iemand anders.


Hoe voorkom je bijwerkingen

Bijwerkingen die voor kunnen komen bij het gebruik van anabole steroiden zijn gynecomastie, verlies van hoofdhaar, acne en waterretentie. De meesten hiervan kunnen voorkomen, of in ieder geval beperkt, worden. Om gynecomastie te voorkomen kun je of niet-aromatiserende anabolen nemen of Nolvadex/Clomid bijvoegen. Haaruitval kan voorkomen of verminderd worden door Finasteride (Proscar) te nemen. Acne wordt verminderd door je huid goed schoon te houden, bij de drogisterij een verzorgingsproduct met salicylzuur te halen, Roaccutane te nemen of minder androgene anabolen te nemen. Waterretentie kan verminderd worden door minder zout te eten en door niet aromatiserende anabolen te nemen. Om leverschade te voorkomen moet je geen 17-aa (bijna alle orals) anabolen nemen of de duur van je kuur beperken. In de praktijk worden de meeste bijwerkingen ondervonden door mensen die geen onderzoek doen en zomaar aan anabolen beginnen zonder te weten wat ze doen, maar er blijven risico’s.