cart

Home > Informatie > Clomid, oestrogeenblokker, anabolenprofiel

Clomid, oestrogeenblokker, anabolenprofiel

Anabolenkoning | Geschreven op 01-01-2012 | Laatste update op 15-01-2021 | over Clomid, Clomiphene, Profiel

Onderwerp: Clomid, Clomiphene, werking, gebruik en bijwerkingen

Clomid, met als werkzame stof Clomiphene wordt door bodybuilders gebruikt om de werking van oestrogeen te blokkeren. Lees meer over het gebruik en de bijwerkingen van Clomid.

Werkzame periode 5 tot 7 dagen
Toediening Pillen
Dosis 50 tot 150 mg/dag
Acne Mogelijk
Waterretentie Nee
Hoge bloeddruk Zelden
Beschadiging lever Licht giftig voor de lever
Aromatisering Nee
DHT conversie Nee
Onderdr. hormoonprod. Nee
Extra  


Clomid, met als werkzame stof Clomiphene, is een middel dat gebruikt wordt om de vruchtbaarheid van vrouwen te verbeteren. Het is verwant aan Nolvadex.


Werking van Clomid

Net als Nolvadex, bindt Clomid zich sterk aan oestrogeenreceptoren, maar heeft maar milde oestrogene eigenschappen. Op deze manier bezet het de oestrogeenreceptoren en kunnen sterkere oestrogenen, zoals estradiol, zich niet kunnen binden en uiteindelijk door het lichaam afgebroken worden zonder een effect te hebben. Dit betekent dat Clomid, net als Nolvadex, een SERM (Selective Estrogen Receptor Modulator) is, het voorkomt de vorming van oestrogeen niet, zoals aromataseremmers (Proviron, Arimidex en Femara) dit wel doen. Waar Nolvadex een positief effect heeft op de lichaamseigen hormoonproductie, heeft Clomid hier een licht negatieve invloed op.


Clomid gebruiken

Clomid wordt voor 2 doelen gebruikt: ten eerste kan het tijdens een kuur ingezet worden gynecomastie te voorkomen of verminderen en ten tweede is het een goed middel, maar niet zo goed als Nolvadex, om na een kuur het lichaam te laten herstellen en daarnaast de eigen hormoonproductie weer op gang te laten komen.
Wanneer tijdens een kuur de eerste verschijnselen van gynecomastie (gyno) optreden, moet men onmiddellijk 50 tot 100 mg Clomid per dag gaan nemen. Als het goed is verdwijnen deze symptomen: gevoelige of pijnlijke tepels, in een later stadium ontstaan harde schijven of knobbeltjes onder de tepels. Nadat de symptomen niet meer merkbaar zijn moet men nog 4 dagen doorgaan met het nemen van Clomid. Nolvadex werkt hiervoor beter dan Clomid omdat het sterkere werkt. Wanneer extreem veel of sterk aromatiserende anabolen genomen worden is ook een sterker middel als Arimidex nodig, maar Clomid of Nolvadex moet daar de eerste dagen bij genomen worden omdat Arimidex (en de andere aromatase remmers: Femara en Proviron) pas na een paar dagen gaan werken en de sporter deze meestal niet bij de hand heeft, maar nog moet bestellen. Het is goed om deze producten bij Clomid of Nolvadex te nemen omdat ze, in tegenstelling tot de SERM's, de hoeveelheid oestrogeen in het lichaam beperken. Als je Nolvadex of Clomid niet neemt terwijl de anabolen nog in je bloed zitten, dan kan de gynecomastie snel terugkomen.
Let op, aromataseremmers elimineren al snel (bijna) alle oestrogeenproductie. Zeker in combinatie met Nolvadex of Clomid kan er dan te weinig oestrogeen overblijven om het lichaam goed te laten functioneren. Als je gynecomastie krijgt dan is het beter om je kuur aan te passen. Om deze reden is het ook aan te raden om niet zomaar een combinatie van anabolen te gaan nemen, maar bijvoorbeeld eerst alleen Testosteron te nemen zodat je weet of je gevoelig bent voor gynecomastie en andere bijwerkingen.
Hoeveel Clomid er genomen moet worden en hoe lang de nakuur moet duren hangt af van de kuur die eraan vooraf ging. Een strategie die veel aanbevolen wordt is dat tijdens de eerste helft van de nakuur de dosis hoger is dan tijdens de tweede helft. Dit is logisch als je bedenkt dat de genomen anabolen omgezet worden naar oestrogeen en dat deze oestrogeen daarna langzaam verdwijnt. Hoe lang je moet wachten met de nakuur is afhankelijk van de halfwaardetijd van de belangrijkste anabolen en hoeveel ze naar oestrogeen converteren en je hormoonproductie onderdrukken. De eerste 2 weken kun je 150 mg per dag nemen en daarna 2 weken 100 mg per dag. Dit is voor lichte kuren voldoende. De nakuur wordt bij een kuur met lange esters minstens 2 weken na de laatste injectie gestart, bij korte esters 4 dagen tot een week na de laatste injectie. Na een kuur met pillen kun je de dag na de laatste inname beginnen met de nakuur. De nakuur duurt dan 3 tot 5 weken. Dit is afhankelijk van de lengte van de esters en van hoe erg de anabolen je lichaamseigen testosteronproductie onderdrukken.


Bijwerkingen van Clomid

Bij gangbare doses komen maar weinig bijwerkingen voor. Wat bij gebruik van Clomid wel eens kan voorkomen zijn acne en hoofdpijn, vertroebeld zicht en opvliegers, deze bijwerkingen verdwijnen weer nadat de pillen niet meer genomen worden. Bij vrouwen kan een onregelmatige menstruatie optreden, dat is logisch omdat Clomid de werking van oestrogeen verstoort. Belangrijk: Clomid verstoort de werking van de anticonceptiepil, die oestrogeen bevat, dus vrouwen kunnen tijdens het gebruik van Clomid zwanger worden als ze daar niet op bedacht zijn. Bij, voor sporters, normaal gebruik zoals een nakuur van maximaal 6 weken met een lage dosis of bij het tijdelijk voorkomen van gynecomastie tijdens een kuur zullen zelden bijwerkingen ervaren worden.


Informatie over Clomid op apotheek.nl, Farmaceutisch Kompas en Wikipedia.