cart

Home > Informatie > Pillen slikken of spuiten?

Pillen slikken of spuiten?

Anabolenkoning | Geschreven op 01-01-2012 | over Toediening, Informatie, Pillen, Injectie

Onderwerp: Methode van toediening

In dit artikel zijn de verschillende manieren om anabolen toe te dienen beschreven, samen met de voordelen en nadelen van elke toedieningsmethode.


Anabolen zijn wat betreft methode van toediening van de werkzame stof in ruwweg drie categoriën in te delen: orals, kortwerkende injecties en langwerkende injecties. De keuze voor een of meerdere van deze methodes is belangrijk omdat dat bepaalt of je gaat injecteren en hoe vaak, hoe lang je kuur duurt en welke anabolen je kunt nemen en combineren.


Orals toediening

Als je anabolen oraal inneemt wil dat zeggen dat je ze slikt. Je hebt dan pillen of druppels die je iedere dag moet nemen. Het voordeel hiervan is het gemak en comfort, pillen slikken is snel en pijnloos. Het nadeel is dat de werkzame stoffen leverschade kunnen veroorzaken. Een pillenkuur mag dus niet te lang duren. Daarnaast is het zo dat niet alle stoffen bij orale toediening door je lichaam opgenomen worden, hiervoor is maar een beperkt aantal stoffen geschikt. De meest bekende zijn winstrol en dianabol.


Kortwerkend injecties

Een alternatieve manier van anabolen nemen is om ze te injecteren. De basisstoffen zoals testosteron worden zeer snel door je lichaam opgenomen en afgebroken waardoor je ze vaak moet injecteren. Daarom wordt aan deze basisstof vaak een molecuul vastgemaakt wat eerst door het lichaam afgebroken moet worden voordat het anabool zijn werk kan doen, de scheikundige term voor dit molecuul is ester vanwege zijn samenstelling. Met de halfwaardetijd kun je iets zeggen over hoe lang het anabool zijn werk doet. Bij basis testosteron is de halfwaardetijd 1 dag, terwijl die bij testosteron propionaat 4,5 dagen is. Dat wil niet zeggen dat je na het verstrijken van de halfwaardetijd weer moet spuiten, dan ben je te laat. Het doel is om een zo constant mogelijke hoeveelheid anabolen in je bloed te hebben tijdens je kuur. Dus terwijl de basis testosteron al binnen een dag uitgewerkt hoef je bij testosteron propionaat pas na 2 dagen weer te injecteren. Het toevoegen van de propionaat ester heeft dus als voordeel dat je minder vaak hoeft te spuiten. Het nadeel is dat je bij een gelijke dosis minder testosteron binnen krijgt. Als je namelijk 100 mg basis testosteron spuit en 100 mg testosteron propionaat blijft er na het afbreken van de propionaat ester nog maar 84 mg testosteron over. Het nadeel van kortwerkende injecties is dat je vaak zult moeten spuiten, bijvoorbeeld om de dag, zeker voor een beginner is dit niet prettig. Om deze reden worden kortwerkende injecties vrijwel nooit lang achter elkaar genomen.


Langwerkend injecties

Het is ook mogelijk om zwaardere moleculen aan de anabole stoffen vast te maken. Neem bijvoorbeeld weer testosteron: deze is ook verkrijgbaar met enanthaat ester. Testosteron enanthaat hoeft maar één keer per week geïnjecteerd te worden omdat het door de enanthaat ester een halfwaardetijd heeft van 10,5 dagen. Het voordeel is dus minder vaak injecteren, wat prettiger is. Het nadeel is dat na afbreken van de zware enanthaat ester minder testosteron overblijft, namelijk 72 % van het oorspronkelijke gewicht. Hierbij moet wel gezegd worden dat je betaalt per milliliter en dat de concentraties van de verschillende stoffen per milliliter verschillend zijn. Bij testosteron propionaat is dit 100 mg/ml en bij testosteron enanthaat is het 250 mg/ml. Testosteron Enanthaat is dus uiteindelijk goedkoper.

Een nadeel van de langwerkende anabolen is dat het ook lang duurt voor ze hun werk doen. Zo duurt het bij deca (nandrolon decanoaat) 3 weken voor dit echt begint te werken. Omdat mensen vaak niet willen wachten tot hun kuur begint te werken doen ze vaak tijdens de eerste paar weken één van deze twee dingen: ze nemen er kortwerkende produkten (vaak orals) bij of injecteren grote hoeveelheden van de langwerkende produkten. In de voorbeeld kuren vind je allebei de manieren om een kuur te kickstarten terug en elders op deze website wordt het kickstarten van een kuur door middel van het injecteren van grote hoeveelheden langwerkende produkten verder uitgelegd.